Grootkeukenmedewerker

Grootkeukenmedewerker

 

 

 

Grootkeukenmedewerker

 

Werk je graag met voeding in de keuken? Vind je het aangenaam om mensen te bedienen? Dan is de opleiding "Grootkeukenmedewerker" echt wat voor jou!

Je wordt opgeleid om in teamverband opdrachten uit te voeren in de grootkeuken.

 

Situering


De horeca is constant op zoek naar goeie medewerkers.

De taken van een grootkeukenmedewerker zijn heel divers die kan zijn het klaarmaken van maaltijden, menu's, saladbar, belegde broodjes, desserten, ... .

Opleidingsfase


Grootkeukenmedewerker

Na het eerste jaar kon je kiezen voor een opleiding die je het meeste aanspreekt. De basis van de opleiding leer je aan in het 2de en 3de jaar van je schoolloopbaan.

De leerlingen kunnen kennis omzetten in functioneel en praktisch handelen in een grootkeuken in al zijn facetten. Deze elementaire kennis wordt verworven door enerzijds een theoretisch inzicht en anderzijds veel praktijkervaring.

De attitudes zoals tempo, verantwoordelijkheidszin, teamgeest en andere noodzakelijke basishoudingen worden essentieel geacht. Bij de opleiding tot grootkeukenmedewerker zal eveneens veel aandacht gaan naar de recentste ontwikkelingen inzake voedselveiligheid en hygiënisch handelen. De basisprincipes worden aangeleerd in een nieuwe didactische keuken.

De vaardigheden die aanbod komen zijn :

  • Hulp bij het voorbereiden van gerechten
  • Portioneren van bereidingen
  • Keukenmaterialen reinigen
  • Onderhoud in de grootkeuken, refter, buffet,
  • Veilig en hygiënisch werken in de grootkeuken
  • Behandelen van leveringen en goederen
  • Serveertechnieken
  • Voedingsleer, dieetleer
  • ...

Kwalificatiefase


Grootkeukenmedewerker

 

In het 4de en 5de jaar zal je de reeds aangeleerde technieken inoefenen in een externe grootkeuken.

De leerlingen gaan regelmatig op verplaatsing. Dit kan zijn in een grootkeuken van een woon- of zorginstelling, een ziekenhuis, een broodjeszaak, een fast-foodrestaurant, grootkeuken van hotels, ...

 

De leerling leert zowel individueel als in team te werken.

Stage


Vibso grootkeukenmedewerker

 

Op stage oefen je de technieken verder in. Dit kan in een grootkeuken binnen een woon- en zorginstelling , een ziekenhuis, een bedrijf, een school in je buurt,…

In het 4de jaar loop je 3 weken stage en in het 5de jaar 6 weken stage. Je mag voor een eerste keer ook jezelf presenteren.

Zo oefen je ook de vaardigheden om te solliciteren.

ABO & studiebewijzen


ABO VIBSO

Na de kwalificatiefase kan je nog een extra opleiding volgen bij ABO. Deze extra opleiding (1jaar) is de combinatie van twee praktijkdagen op school en drie dagen stage op de werkvloer.

Afhankelijk van het aantal verworven competenties behaalt de jongere het getuigschrift van :

  • Keukenhulp
  • Keukenmedewerker
  • Grootkeukenmedewerker